I samband med Educa 2017 utlyste Schildts & Söderströms en möjlighet för de finlandssvenska lärarna att rösta fram årets läromedel bland förlagets nya utgivning. Röstningen pågick 29.1–10.3 och lärarna kunde delta både via S&S Läromedels hemsida, via ett formulär per e-post samt personligen under läromedelsutställningar i hela Svenskfinland. Hundratals lärare deltog i röstningen och vinnaren avslöjades på förlagets vårvinterfest i Vasa den 16.3.2017.

Till årets läromedel 2017 valdes inte helt överraskande läseboken Busfarfar, skriven av barnboksförfattare Malin Klingenberg (vinnare av Runeberg Junior-priset 2017 för Den fantastiske Alfredo) i samarbete med klasslärare Pia af Hällström. Busfarfar är den första komponenten i en ny och modern modersmålsserie för åk 1–2, Ordresan. Lärarhandledningen är skriven av klasslärare Lisette Sundén. Redaktör för serien är Ida-Lina Nyholm (delvis också Kajsa Heselius). Illustratör för serien är Margareta Sandin.

Utgångspunkten för Busfarfar är läslust och boken har en spännande och humoristisk historia som eleverna följer genom hela boken. Texten finns på tre nivåer i två läseböcker.

ordresan-bildDå Alma ska börja ettan anar hon inte att hon kommer att gå i samma klass som Nisse. Nisse har röd keps, åker rullbräda och är ungefär lika lång som Alma. En helt vanlig etta, alltså. Det är åtminstone vad Nisse vill att man ska tro. Egentligen är han sextio år, har rynkig hud och är Almas riktiga farfar. Dessutom råkar han vara rätt så busig …

Till serien ingår flera olika komponenter och till skolstart 2017 utkommer komponenterna för åk 2 med läseboken Brevbullen i spetsen, också den skriven av Malin Klingenberg.

Både i grundskolan och på gymnasiet har en ny läroplan tagits i bruk och S&S har under 2016-2017 utkommit med över 200 titlar! 60 av dessa är helt nya böcker och resten är nytryck eller digitala läromedel. På S&S har man kört hårt för att kunna publicera samtliga kursböcker för gymnasiet digitalt vilket inte enbart betyder att boken kan läsas digitalt, utan också att det finns tilläggskomponenter med som videomaterial, modellsvar, kartor, bilder, reflektionsfrågor och facit.

 

ordresan-ganget

Malin Klingenberg, Pia af Hällström och Lisette (Titti) Sundén på årets Educa-mässa.