Projekt Ines – Pedagogiskt material

Hej historielärare!

Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918 undersöker och berättar om Finlands självständighet och inbördeskrig på ett otraditionellt vis. Min förhoppning är att ni historielärare läser delar av, eller hela, Projekt Ines tillsammans med era elever. För att inspirera till detta har jag gjort ett pedagogiskt material, ett för högstadiet och ett för gymnasiet, som ni kan bygga lektioner utifrån.

Med berättargreppet i Projekt Ines vill jag visa hur vi kan närma oss vår historia genom både fakta och känslor. Jag är lärare och har under arbetet med boken haft mina egna elever i bakhuvudet. Hur väcks deras intresse att lära sig ett ämne? Ofta är det genom att de kan identifiera sig med kunskaperna och att deras känslor väcks. Därför börjar min bok om inbördeskriget med Anita Topelius kärleksbekymmer. Ungdomslivet idag och för hundra år sedan har många likheter. Eleverna kan känna igen sig i Anitas liv då killen hon är kär i sviker och då föräldrarna bråkar med henne. På den vägen blir det intressant att veta hur hennes liv ser ut i kriget och varför kriget kom.

Projekt Ines kan med fördel användas i ämnesövergripande undervisning tillsammans med modersmålsämnet.  Om ni har frågor eller funderingar får ni gärna höra av er till mig.

 

Med vänlig hälsning

Anna Lindholm
anna.lindholm83@gmail.com

Ladda ner det pedagogiska materialet här!

 

Nu 30% rabatt på boken Projekt Ines!

Med kampanjkoden Josefina får du 30% rabatt på boken (normalpris 30 €).

”Ett omistligt perspektiv på Finlands historia, ett läsäventyr av fakta och reflektion.”
Monika Fagerholm

Köp boken här!