Viktiga funktioner på laromedel.fi


I vår digitala läromedelsplattform utgår vi från både den studerandes och lärarens behov. Med en överskådlig och snabb navigering, möjligheter till olika vyer, mångsidiga verktyg samt 100% kontroll för läraren över facit och modellsvar och vilka uppgifter som ska lämnas in, vill vi stödja en smidig och effektiv inlärningsprocess för alla parter.

Upptäck en del av våra funktioner nedan! Du kan också be oss kontakta dig.

Vill du testa på vår plattform? Vill din skola få handledning om vår plattform? Kontakta oss!

Hantera facit och modellsvar

Många uppgifter har facit och/eller modellsvar. Läraren har alltid tillgång till facit i läromedlet. Facit/Modellsvar finns bakom en blå knapp under själva uppgiften inne i läromedlet.

Lärare kan ge sina grupper tillgång till facit om, då och där de vill.

1) Gå in i läromedlet.

2) Gå till lärarverktygen genom att klicka på kugghjulsikonen högst upp till höger.

3) Välj läromedel och grupp. (Du behöver välja läromedel enbart om läromedlet består av flera delar. I själva läromedlet syns delarna som flikar på läromedlets startsida.)

4) Klicka på ”Hantera facit”.

5) Välj det kapitel där du vill att facit ska synas för gruppen. Lås upp facit genom att klicka på den ljusgrå ”Upplåst”-knappen. Lås upp facit för hela kapitlet (1 på bilden), för en sektion i kapitlet (2) eller enskilda uppgifter i kapitlet (3). På bilden är facit för uppgift 1.2 upplåst och tillgängligt för gruppen.


TIPS! Klicka på direktlänken vid kapitlet, sektionen eller uppgiften för att öppna just det i en ny flik.


Hantera läxor

Lärare kan tilldela en grupp läxor. Här beskriver vi hur lärare skapar en läxa för en grupp (se A nedan), redigerar en läxa (se B) och vid behov tar bort en läxa (se C).

A) Skapa en ny läxa

1) Gå in i läromedlet.

2) Gå till lärarverktygen genom att klicka på kugghjulsikonen högst upp till höger.

3) Välj läromedel och grupp. (Du behöver välja läromedel enbart om läromedlet består av flera delar. I själva läromedlet syns delarna som flikar på läromedlets startsida.)

4) Klicka på ”Hantera läxor”.

5) Klicka på ”Skapa ny läxa”.

6) Fyll i grundinformationen om gruppens läxa: läxans namn, tid och instruktion.

Obs! Var uppmärksam på datumen: ”Visas från” och ”Visas till”. Det första datumet anger när läxan börjar synas för gruppen och det andra anger när läxan ska vara gjord och försvinna för gruppens läxlista. Gruppen ser läxan enbart under den här tiden. Du kan också ändra klockslagen, om du vill.

7) Välj den eller de uppgifter som ska ingå i läxan. Börja med att välja kapitel (1 på bilden) och välj sedan uppgifter (2). Du kan välja både självrättande och öppna uppgifter för läxan.

Obs! Det är inte obligatoriskt att koppla uppgifter i läromedlet till läxan. Läraren kan alltså i fältet för instruktion skriva till exempel ”Läs texten i kapitel 6”, ”Gör en tankekarta för kapitel 6” eller motsvarande.

8) Klicka på “Spara” längst ner, under uppgifterna.

TIPS! Klicka på ”Se övning” till höger om uppgiften för att få en förhandstitt. Uppgiften visas i ett dialogfönster.

B) Redigera en läxa

Gruppens läxor ordnas kronologiskt enligt de datum läraren ställt in för läxorna. Klicka på redigera-ikonen för att redigera en läxa.

Ändra det som du vill ändra – till exempel ge mer tid för läxan eller ta bort eller lägga till en uppgift.

C) Ta bort en läxa

Vid behov kan läraren ta bort en läxa från gruppen.

Obs! Om läraren tar bort en läxa försvinner läxan från all statistik för både läraren och gruppen. Gruppen kan inte heller längre lämna in uppgifter i läxan.

1) Klicka på ta bort-ikonen för att ta bort en läxa.

2) Bekräfta att du förstår att allt relaterat till läxan försvinner för både dig och gruppen.

TIPS! Vill du att en läxa försvinner från gruppens läromedel utan att statistiken också försvinner? Redigera i så fall läxan och ange ett ”Visas till”-datum i det förflutna.


Följ upp och bedöm

Läraren kan följa upp gruppens arbete och bedöma läxuppgifter som gruppen lämnat in.

A) Följ upp resultat

1) Gå in i läromedlet.

2) Gå till lärarverktygen genom att klicka på kugghjulsikonen högst upp till höger.

3) Välj läromedel och grupp. (Du behöver välja läromedel enbart om läromedlet består av flera delar. I själva läromedlet syns delarna som flikar på läromedlets startsida.)

4) Klicka på ”Följ upp och bedöm”.

5) Välj det kapitel där du vill följa upp resultaten och/eller bedöma inlämnade svar.

6) Resultatuppföljningen i kapitlet visas per elev och per uppgift.

TIPS! Uppgifterna listas i löpande ordning i kapitlet. Klicka på uppgiftsnumret för att få en förhandstitt. Uppgiften visas i ett dialogfönster.

7) Nedanstående symboler används för att visa aktivitet och resultat. Ingen symbol innebär ingen aktivitet.

TIPS! Cirkel indikerar en fritextuppgift. En tom cirkel innebär att eleven jobbar med uppgiften men inte har lämnat in den. Lägg märke till att eleven bara kan lämna in uppgifter som ingår i en läxa. En halvfull cirkel visar att eleven lämnat in uppgiften för bedömning. En full cirkel visar att en lärare bedömt uppgiften.

Obs! Lägg märke till färgerna. Gul bakgrund visar att uppgiften ingår i en läxa. Grå bakgrund visar att någon annan lärare, till exempel en vikarie, redan hanterat uppgiften som en läxa.

8) Resultaten för kapitlet går att filtrera: visa alla uppgifter, visa endast självrättande uppgifter, visa endast fritextuppgifter och visa endast läxor.

9) Klicka för ”Visa poäng” för att resultaten i sifferform. Poängen ges både totalt för kapitlets alla uppgifter (se 1 på bilden) och för de enskilda uppgifterna (se 2).

B) Bedöm inlämnat elevsvar

Läraren kan bedöma inlämnade fritextuppgifter. Självrättande uppgifter bedöms däremot automatiskt. Bedömning sker i samma uppföljningsvy som resultaten finns i.

1) Klicka på en halvfull grön cirkel i uppföljningen.

2) Bedömningsvyn öppnas som i separat fält. Här anges elev, datum, tid och elevsvar (se 1 på bilden). Du kan också välja att se uppgiften och dess facit (se 2). Under elevsvaret (3) finns ett fält för att ge respons till eleven (4). Det är frivilligt att ge respons. Du kan även ge poäng för uppgift (5). Lägg också märke till att du vid behov kan byta verktygsfält (6). Beroende på uppgift visas i första hand ett verktygsfält för textbehandling eller ett för matematiska formler.

3) Om uppgiften består av flera deluppgifter (t.ex. a, b, c), ge poäng för varje deluppgift. Systemet räknar automatiskt ut totalpoängen för uppgiften.

4) Avsluta med att skicka respons och poäng till eleven.


Ta del av läxa (för elever och studerande)

Din lärare kan ge dig läxor i de digitala läromedlen. Här beskriver vi hur och var du som elev eller studerande se och gör läxorna.

1) Logga in och välj ditt läromedel.

2) Kontrollera att du är med i rätt grupp. Öppna sedan läromedlet.

3) Titta uppe till höger efter en gul ”Läxa”-ikon. Se bilden. Om ikonen inte syns, har du ingen läxa i det läromedlet.

4) Klicka på ”Läxa”-ikonen för att se vad du har för läxa. I dialogrutan som öppnas ser du hälsning från läraren (se 1 på bilden), deadline för läxan (2) och vilka uppgifter som du ska göra (3). Uppgifterna listas per kapitel.

TIPS! Du kan klicka på ”Läxa”-ikonen oberoende av var i läromedlet som du är.

5) Du ser enkelt inne i läromedlet om en uppgift är läxa eller inte. Håll utkik efter den gula färgen. Om en uppgift ingår i en läxa så finns det ett ”Läxa”-märke upp till vänster i uppgiften (se 1 på bilden) och dessutom en bred gul knapp under uppgiften (2). I ”Läxa”-märket ser du även deadline för just den uppgiften.


Göra en läxa (för elever och studerande)

1) Kontrollera vad du har för läxa genom att klicka på den gula ”Läxa”-ikonen högst uppe till höger. Läs instruktionerna noggrant. Lägg märke till att du kan ha flera läxor i listan. Överst finns alltid den läxa som först ska lämnas in.

2) Gå till rätt kapitel och uppgift. (Du kan klicka på ”Läxa”-ikonen uppe till höger när som helst, om du vill dubbelkolla vilken eller vilka uppgifter du har i läxa.) TIPS! Använd innehållsförteckningen inne i varje kapitel/avsnitt. Den låter dig snabbt hoppa till rätt uppgift.

3) Om uppgiften är självrättande, står det ”Slutför uppgiften för att lämna in läxan” i ett gult fält under uppgiften. Gör uppgiften ända till slut. När du slutfört uppgiften, registreras ditt resultat och fältet blir grönt. Obs! Om du inte är nöjd med resultatet, kan du återställa uppgiften och göra den igen. Läraren kommer att se det sista resultatet som du fick i uppgiften.

4) Om uppgiften inte är självrättande, står det ”Lämna in ditt svar” på en gul knapp under uppgiften. Gör uppgiften i sin helhet och spara dina svar. Klicka sedan på ”Lämna in…”-knappen. Välj den lärare som du fått ditt svar och bekräfta. När du lämnat in uppgiften, blir knappen grön och det står ”Svar inlämnat …”

TIPS! Om du glömmer att spara svaret innan du lämnar in det, varnar systemet för att du inte sparat.


Följa upp mina resultat (för elever och studerande)

Du ser dina resultat på två ställen: i de enskilda uppgifterna och i din resultatuppföljning.

1) I de enskilda uppgifterna: I självrättande uppgifter finns alltid en poängbricka uppe till vänster. Där ser du hur många poäng du fått av maxpoäng. I uppgifter som inte är självrättande ser du poäng om din lärare gett uppgiften i läxa och sedan bedömt ditt svar.

2) I din resultatuppföljning: Klicka på kugghjulsikonen högst upp till höger. Där finns din resultatuppföljning. I den ser du både aktivitet och resultat. Aktiviteten är antalet uppgifter som du gjort (se 1 på bilden). Resultaten är de poäng som du samlat ihop i de läxor som din lärare gett dig (2).


Navigera inne i läromedlet

Vår plattform är utformad för att vara enkel att navigera och hitta i. Det spar tid, underlättar hänvisning och minimerar frustrationen för lärare och studerande.

Tydliga tematiska helheter, interaktiv innehållsförteckning och tydligt avgränsade sektioner är tre grundpelare i vårt tänk.

Aktivera läsvy

Studerande och lärare kan enkelt byta till en läsvy som filtrerar bort alla interaktiva element. Läsvyn kan ge överblick över allt innehåll i ett kapitel eller till exempel ge fokus för en sektion.

Man kan dessutom skriva ut eller ladda ner läsvyn. Utskriften eller filen får man använda under licenstiden.

Lämna in svar till lärare

Lärare kan be dig lämna in svar på öppna uppgifter. Du lämna in uppgifterna en och en.

Om du ska lämna ett svar för kommentarer och bedömning, finns det en gul knapp under själva uppgiften. På knappen står det ”Lämna in dina svar”.

Lägg märke till att om uppgiften består av flera delar (till exempel a-, b- och c-uppgifter), står det ”Lämna in dina svar, när du gjort alla deluppgifter”. Lämna alltså in dina svar först när du gjort alla delar av uppgiften.

När du har klickat på ”Lämna in”-knappen, väljer du vilken lärare ska få svaret. Klicka för den eller de lärarna som ska få ditt svar och avsluta genom att klicka på ”Lämna in”.

Du har lämnat in svar på en uppgift, dyker en tidsstämpel upp under uppgiften. Där står datum och klockslag. ”Lämna in”-knappen har också skiftat färg, till en ljusare ton. Lägg märke till att ”Lämna in”-knappen fortfarande fungerar: om du inser att du glömt något i ditt svar, kan du lämna in nytt svar.

Genast efter att du lämnat in svar, dyker en grön ”Dina svar”-knapp upp under uppgiften. Klicka på den för att se svaret. Här kommer du också att se din lärares kommentarer och bedömning på svaret.

Koppla grupp

Var och en kopplar sig själv enkelt och snabbt till grupp. Studerande till en grupp per läromedel, lärare till alla grupper som de behöver.

Gruppkopplingen ger möjlighet för läraren att låsa upp facit/modellsvar, att begära in svar och att få resultatuppföljning.

Gör textuppgifter

Skriv, redigera, formatera, bildsätt, foga in länkar, skapa tabeller och mycket mer.

Eller gör en kort ljudinspelning direkt i uppgiften.

Kom ihåg att utnyttja eventuella stödmaterial vid uppgiften.

Tips! Du kan öppna alla uppgifter i storbildsläge för maximal fokusering.

Vill du veta mer? Kontakta mig!

Jag heter Siv Fogelholm och jobbar med kundkontakter, kundstöd och produktinformation. I ett nötskal reder jag ut små och stora frågetecken och eventuella problem med skolor, rektorer och lärare. Min titel är Försäljningsansvarig, det betyder bara att du får kontakta mig om vad som helst – jag hjälper gärna till!