Fixa samhället
Fixa samhället är en serie i samhällskunskap för yrkesutbildningen. Serien Fixa samhället följer eGrunderna för de obligatoriska kompetenspoängen i kunnande om samhälle och arbetsliv.
Om Fixa samhället
Fixa moddan riktar sig till yrkesutbildningens gemensamma examensdelar, närmare bestämt de två första obligatoriska kompetenspoängen i kunnande om samhälle och arbetsliv.
Innehållet i Fixa samhället är inriktat på att stöda de studerande att bli självständiga medborgare. Därför är det långt skrivet ur ett individperspektiv, vad de ska och kan göra för egen del och vad de bör känna till för att klara sig.
Läromedlet består av tre olika delar:
- Del 1 Att verka i det finländska samhället
- Del 2 Att använda samhällets tjänster och att vara konsument
- Del 3 Att planera den egna ekonomin och bedöma ekonomiska risker.
Del 1 fokuserar på vad det innebär att vara en medborgare och vilka rättigheter och skyldigheter man har. Om hur viktigt det är att rösta och påverka i det samhälle man lever i.
Del 2 handlar om olika livssituationer, om vilket stöd och vilken hjälp man då kan tänkas behöva, och om att känna till sina rättigheter och skyldigheter som konsument.
Del 3 handlar om ekonomi och utgår då från den personliga ekonomin, vad de behöver veta för att spara, ta lån, göra upp ekonomiska strategier.
Varje del består av två kapitel med presenterande och aktiverande material. Övningarna i kapitlen strävar efter att konkretisera texten, så att de studerande får ta ställning till situationer som kunde utspela sig i deras eget liv.
Författare
Johanna Bonäs, Henri Savasti och Linda Wester
Arbetsgruppen bakom Fixa samhället har bred och mångsidig erfarenhet av undervisning i samhällslära. Johanna Bonäs, Henri Savasti och Linda Wester har skrivit läromedlet. En referensgrupp med GEM-lärare har bistått med önskemål, stöd, kommentarer och tips.
Titlar i serien
Kom igång med dina digitala läromedel
Här hittar du instruktioner och tips