Joanna Vikström Eklöv


Vinnare av Runeberg Junior-priset 2017 för Den fantastiske Alfredo

Joanna Vikström Eklöv är magister i pedagogik och har en grundexamen i mediakultur med inriktning på bildkonst. Hon jobbar som klasslärare och illustratör. 

Följ Joanna på instagram: @joannasbildgarage
 

Vad är kärnan i ditt konstnärskap?
Glädje, humor och detaljer, med ingen som helst tillstymmelse till förskönande av verkligheten.
 
Varför är litteratur viktigt?
Som lärare skulle en stor del av mej svara för modersmålets skull och fantasin.
Som illustratör och vanlig bokslukare för att en bra bok ger så mycket avslappning. Det är en njutning att läsa. Det ger inspiration. Jag har skaffat mej en pytteliten lampa man fäster i bokryggen för att kunna smygläsa länge på kvällen.
 
Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Genom det goda språket, det känns att man inte vill slarva när man gör en bok. Det är ett ansvar som inte tas lätt på. Ett språkligt och kulturellt ansvar. Det utgör den goda grunden.
Pris
Den fantastiske Alfredo med text av Malin Klingenberg fick Runeberg Junior-priset 2017 med motiveringen "En bok med en fartfylld start och ett flyt som håller hela vägen. Gott om action och ett språk som för texten framåt utan att vara förenklad. Också här är det barnen som klarar biffen."

Följ i sociala medier

Fotograf: Karolina Isaksson

Till pressrummet

Verk

Startmotorn

Helt rätt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få e-post om senaste litteraturnytt, erbjudanden, tillställningar och andra roliga nyheter från oss på S&S Litteratur en gång i månaden.

nyhetsbrev böcker pärmbilder