Poni ja kirahvi


Serien Poni ja kirahvi riktar sig till nybörjarundervisningen i modersmålsinriktad finska. Tack vare genomtänkta komponenter får tvåspråkiga elever öva på att läsa, använda sin kreativitet och uttrycka sig. 

Poni pyörällä riktar sig främst till årskurs 1 och Kirahvin löytötavaratoimisto till främst årskurs 2.

Om Poni ja kirahvi

Poni pyörällä och Kirahvin löytötavaratoimisto tar fasta på det tvåspråkiga barnets kunskaper och färdigheter. Osaan jo kahta kieltä!

Läromedlen bejakar elevens tvåspråkighet och beaktar samtidigt att tvåspråkiga elever inte är en homogen grupp. Läromedlen tar fasta på elevernas nyfikenhet och kreativitet och väcker läslust.

Poni pyörällä riktar sig främst till åk 1. Läromedlet består av en kombinerad text- och aktivitetsbok samt ett materialpaket för läraren.

I Poni pyörällä får tvåspråkiga elever öva på att läsa, använda sin kreativitet med ord och satser, färglägga, rita och träna muntlig framställning. Boken beaktar att alla inte kan läsa i början och använder rikligt med bildstöd.

I det digital materialpaketet ingår:

 • guide för pedagogen med lektionsplaner och tips
 • boken i digital version med facit
 • sånger och ramsor
 • ordlistor (finska–svenska)
 • kopieringsunderlag
 • inläsning av texter och hörförståelser i boken.

Kirahvin löytötavaratoimisto riktar sig främst till åk 2. Läromedlet består av en textbok, en aktivitetsbok och ett materialpaket för läraren.

I textboken möter eleverna giraffen som driver en hittegodsbyrå, och det visar sig att både det ena och det andra kan försvinna här i världen. Textboken har texter på två nivåer. Hela texten lämpar sig för högläsning i klassen så att alla elever kan följa med i berättelsen. I boken finns ordlistor från finska till svenska och synonymordlistor på finska.

Aktivitetsboken bygger på textboken och övar både muntlig och skriftlig kommunikation. Övningarna går från enkla till mer krävande och tränar elevens multimediala läsförmåga.

I det digital materialpaketet ingår

 • guide för pedagogen med lektionsplaner och tips
 • textboken i digital version
 • aktivitetsboken i digital version med facit
 • kopieringsunderlag
 • inläsning av texterna i textboken.

Författare

Hanna Friis och Kirsi Martin har lång och månsidig erfarenhet av undervisning i modersmålsinriktad finska. Jari Tammi är barnboksförfattare och har gett ut både prosa och lyrik för barn på finska. Johanna Högväg har gjort de genomtänkta illustrationerna.

Titlar i serien

Kom igång med dina digitala läromedel

Här hittar du instruktioner och tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få e-post om senaste litteraturnytt, erbjudanden, tillställningar och andra roliga nyheter från oss på S&S Litteratur en gång i månaden.

nyhetsbrev böcker pärmbilder