Maija Hurme


Maija Hurme är barnboksillustratör. Hon har studerat journalistik och historia i Helsingfors och jobbat med layout och grafik. Förutom barnböcker illustrerar hon också läromedel och är nyhetsgrafiker på Hufvudstadsbladet. Hennes bok Skuggorna, tillsammans med Anssi Hurme nominerades till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2018. Böckerna Fladdermuspojken och Rassel prassel puss har nominerats för Arvid Lydecken-priset, och Lasten oma vuosikirja fick statens pris för informationsspridning 2015.

Vad är kärnan i ditt konstnärsskap?
Jag vill berätta historier samtidigt som jag bygger upp estetiska världar. Jag plockar intryck från egna och andras barn, naturen, små udda föremål, miljöer och till exempel inredningstidningar som är en guldgruva av stolar, bord, köksattiraljer och udda föremål.
 
Varför är litteratur viktigt?
Bilderböcker är barnens första inblick i litteraturen och bildkonsten. De bilder vi ser som barn blir kvar hos oss och kan ploppa upp på sätt eller annat mycket senare i livet. Bilderböckerna ska vara av hög kvalitet och mångsidiga, det ska finnas många röster och variation i bildberättandet. Böcker för barn är speciella på det sättet att man läser dem om och om igen, och barnet lär sig språket via böckerna och känner en närhet med den som läser högt.

Pris
Hedersomnämnande i Rudolf Koivu-tävlingen 2019
Svenska litteratursällskapet 2019
Nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2018

Till hemsida

Fotograf: Aleksandra Lemke

Till pressrummet

Verk

Omkring

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få e-post om senaste litteraturnytt, erbjudanden, tillställningar och andra roliga nyheter från oss på S&S Litteratur en gång i månaden.

nyhetsbrev böcker pärmbilder