Startsida » Årskurs 7-9 » Engelska » Smooth Sailing

Smooth Sailing


Serien Smooth Sailing fokuserar på kommunikation, mångfald och differentiering. Vi får följa ungdomar från olika delar av den engelskspråkiga världen i situationer som både bekräftar och utmanar elevernas egen verklighet. 

Serien inbjuder till många olika sätt att jobba, så att du som lärare kan välja det sätt som passar dig, gruppen och den enskilda eleven bäst. 

Om Smooth Sailing

Smooth Sailing är ett läromedel i engelska för årskurs 7–9 med starkt fokus på kommunikation, mångfald och differentiering.

I Smooth Sailing får vi följa ungdomar från olika delar av den engelskspråkiga världen i situationer som både bekräftar och utmanar elevernas egen verklighet. Samtidigt som eleverna får möta teman, situationer och frågeställningar som finns i vardagen, får de också möta andra kulturer, olika synvinklar och både små och stora kontraster.

Alla har inte samma utgångsläge vad gäller engelska; förutsättningarna kan i samma klass vara väldigt olika. Därför är Smooth Sailing differentierad i tre nivåer:

 • Basic
 • Intermediate
 • Advanced

Tack vare en tydlig och naturlig differentiering blir det lätt och roligt för eleven att utmana sig själv och klättra på kunskapsstegen.

Serien inbjuder till många olika sätt att jobba, så att även du som lärare kan välja det sätt som passar dig, gruppen och den enskilda eleven bäst. I det digitala materialpaketet för läraren ger vi konkreta förslag på arbetssätt och tips på till exempel projektarbeten.

De tre årskurserna har olika temaområden.

I Smooth Sailing 7 är centrala teman familj och vänner, skolgång, läsning och litteratur samt fritid.

Smooth Sailing 8 handlar om Storbritannien och Irland. Vi bekantar oss med lokal kultur i England, Skottland, Wales, Nordirland och Irland.

I Smooth Sailing 9 är temat samhälle, medborgerliga rättigheter och aktivism samt övriga delar av den engelskspråkiga världen: Australien och Nya Zeeland, Kanada och USA samt Sydafrika, Indien och Pakistan.


För varje årskurs finns

 • kombinerad text- och aktivitetsbok
 • digital elevlicens
 • digitalt materialpaket.

Elevböckerna är kombinerade text- och aktivitetsböcker. De består av olika texter och uppgifter som mångsidigt aktiverar och utvecklar språkfärdighetens delområden. Eleven får läsa, tolka, lyssna, reflektera, tala, skapa och skriva. Och förstås samarbeta och utvärdera!

Det finns texter och uppgifter finns på tre nivåer. Grammatiken finns samlad i slutet av boken, för maximal flexibilitet i undervisningen. Också uppgifterna till grammatiken finns på tre nivåer. Reglerna presenteras kort och koncist så de är lätta att förstå.

I den digitala elevlicensen ingår allt som finns i elevböckerna – och mer. Det digitala elevmaterialet är interaktivt och multimodalt. I elevlicensen ingår förstås lärobokens texter och bilder, anpassade för digital läsning, men också ljudbok och digitala uppgifter.

Det finns två huvudtyper av digitala uppgifter: självrättande uppgifter och fritextuppgifter. De självrättande uppgifterna stöder elevens läsförståelse och låter hen testa sina kunskaper på egen hand. Fritextuppgifterna är öppna frågor där eleven själv får ta ut svängarna.

Det digitala materialpaket riktar sig till lärare. I lärarmaterialet ingår allt som finns i den digitala elevlicensen – inklusive digital bok och ljudfiler – och utöver det

 • guide till läraren
 • modellsvar till bokens uppgifter
 • differentierande kopieringsunderlag, särskilt för elever som behöver mer utmaning
 • repetitionsmaterial
 • provmall
 • lärarverktyg med bland annat resultatuppföljning.

Författare

Smooth Sailing är utvecklad och skriven av finlandssvenska lärare för den finlandssvenska skolan. Bakom serien står de erfarna och hängivna lärarna Vera Lillrank och Katja Lähde. Parvati Pillai har gjort de genomtänkta illustrationerna.

Titlar i serien

Kom igång med dina digitala läromedel

Här hittar du instruktioner och tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få e-post om senaste litteraturnytt, erbjudanden, tillställningar och andra roliga nyheter från oss på S&S Litteratur en gång i månaden.

nyhetsbrev böcker pärmbilder